"Akva" - novi "Tojotin" hibrid

Bez autora
Dec 29 2011

Japanska "Tojota" pustila je u prodaju svoj najmanji hibridni automobil "akva", koji će se među mlađim kupcima nadmetati sa "Hondinim" vozilom "fit". Kompaktni hibrid "akva", koji će se u SAD prodavati kao "prijus C", koštaće oko 1,69 miliona jena (21.700 dolara), saopštila je "Tojota", navodeći da je cilj da se na japansom tržištu prodaje do 12.000 ovih automobila mesečno."Tojota" računa na benzinsko-električne hibridne modele, koje predvodi proširena linija "prijusa", kako bi se ispunio cilj o povećanju globalne prodaje od 20 odsto naredne godine.

"Akva" - novi "Tojotin" hibridJapanska "Tojota" pustila je u prodaju svoj najmanji hibridni automobil "akva", koji će se među mlađim kupcima nadmetati sa "Hondinim" vozilom "fit".

Kompaktni hibrid "akva", koji će se u SAD prodavati kao "prijus C", koštaće oko 1,69 miliona jena (21.700 dolara), saopštila je "Tojota", navodeći da je cilj da se na japansom tržištu prodaje do 12.000 ovih automobila mesečno.

"Tojota" računa na benzinsko-električne hibridne modele, koje predvodi proširena linija "prijusa", kako bi se ispunio cilj o povećanju globalne prodaje od 20 odsto naredne godine.

"Hondin" komapktni automobil "fit", koji se prodaje kao hibridna i verzija sa konvencionalnim benzinskim motorom, nadmašio je prodaju većeg "prijusa" u prvoj polovini ove godine u Japanu, gde raste tražnja za manjim, energetski efikasnim automobilima.

Model "akva" potvrđuje napore "Tojote" da se podstakne prodaja na domaćem tržištu, kaže Mamoru Kato, stručnjak Istraživačkog centra Tokai u Nagoji. "Tojota" je povećala cenu "prijusa" na mnogo profitabilniji nivo, tako da "akva" služi da bi se zadovoljila tražnju za manjim, jeftinijim hibridima.

"Akva" je duga 3,9 metara, u poređenju sa 4,48 metara dugim "prijusom" i ima mnogo više prostora za noge od kompaktne "korole", kaže glavni inženjer Satoši Ogiso. Košta 22 odsto manje nego "prijus", čija se cena kreće oko 2,17 miliona jena.

Model "akva" prelazi po litru goriva 35,5 kilometara (83,3 milja po galonu goriva), nadmašivši sadašnji "prijus" koji prelazi 32 kilometra sa litrom goriva.

Domaća prodaja "prijusa" pala je 51 odsto za šest meseci ove godine na oko 83.000 vozila, nakon što je katastrofalni zemljotres 11. marta poremetio proizvodnju.

"Hondin" model "fit" uspeo je da se nametne tržištu prodajom od preko 88.200 jedinica u prvom polugodištu 2011. Američke isporuke "prijusa", nabolje prodavanog hibrida na svetu, porasle su 49 odsto prošlog meseca, prema podacima "Autodata."

Hibridi su generalno namenjeni prodaji na razvijenim tržištima kao što je Amerika, ali je teško proceniti da li će tako mali automobil kao što je "prijus C" biti dobro prodavan, kaže analitičar Kato.

"Tojota" je počela da prodaje vagon verziju "prijusa" u maju, a uskoro će ponuditi i verziju sa utičnicom i direktnim napajanjem strujom, koja će moći da prelazi oko 23 kilometra sa litijum-jonskim baterijama pre uključenja benzinskog motora, narednog meseca u Japanu i do marta u SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik